Group 460

Vår historia

Göteborgs äldsta familjeföretag inom optik

Blickpunktens historia började när Åke Bondeby jobbade inom optik på 50-talet. Det väckte hans intresse för optiken och han startade eget 1965. Den första butiken låg på Korsgatan i centrala Göteborg. Idag finns tre butiker i Göteborgsområdet. Blickpunkten Nordstan, Blickpunkten Bäckebol och Blickpunkten Angered Centrum.

Att vara helt fristående och inte med i någon optik kjedja innebär för oss frihet! Det ger oss möjligheter att inte vara så fyrkantiga. Vi har många erfarna och duktiga optiker och assistenter. Vilket säkerställer ögon hälsan för våra kunder.

Nu är vi inne i 3dje generationen och det ger Blickpunkten en stabil grund med mycket kunskap och nytänkande!

År 1965

Åke öppnar sin första butik och genomför sin första försäljning

År 1967

Affären på Korsgatan rullade på och Åke var nyfiken på nya lokaler. Då fick han en idé. När EPA-varuhusen började öppna runt om i landet var han först som “varuhusoptiker”. Detta skapade huvudbry i branschen eftersom EPA stod för låga priser (Enhetspris AB). Andra butiken fick namnet Bågelin och låg på Hisingen.

År 1971

En tredje butik öppnade. Denna låg i OBS-varuhuset i Bäckebol. Butiken hette Synfält Optik. Men nu känner ni till den som Blickpunkten Optik i Bäckebol.

År 1972

1972 ett år då Göteborg blev störst i Sverige inom varuhus. Nordstan och Varuhuset Femman byggdes. Den fjärde butiken öppnade i Femmanhuset och fick namnet Blickpunkten AB. Blickpunkten är Nordstan och femmanhusets äldsta butik. Det är vi mycket stolta över!

Timeline Image

År 1978

I slutet av 70-talet öppnade en ny butik. I ett område som behövde en optiker med flexibilitet och gemenskap. Denna butik hette Angereds Glasögon och var belägen på Angereds Torg.

År 1979

Åke bestämde sig för att ha ett gemensamt namn för butikerna. Det nya namnet var inte helt nytt Blickpunkten AB som butiken i Nordstan heter fick bli det gemensamma namnet för företaget!

År 1981

Under de sena 70-talet fick Håkan Bondeby (Åke Bondebys son) en ide. Han skulle bli Optiker. Håkan var då en mycket duktig squashspelare och tävlade i flera VM för Sverige. Men år 1981 i Stockholm gick han ut med sin legitimation inom optik. Han hade även då sällskap av sin svåger Anders Jönsson.

År 1980-framåt

Åren går och Håkan och hans systrar Anna och Eva samt svåger Anders driver företaget vidare. De har jobbat inom familjeföretaget i mer än 45år!

 

År 2015

Genomgår butikerna en större förändring. Ny inredning och nya satsningar sker. Blickpunkten AB ska bli Göteborgarnas familjäraste optiker. Detta år är även Håkans son Adam tillbaka efter några år i Stockholm. Nu är Blickpunkten inne i tredjegeneration och butikerna drivs vidare inom familjen.

Timeline Image

År 2019

Spännande saker händer och vi har glädjen att välkomna Glasögonhuset och Gunnar Larsson till Blickpunkten. Gunnar är en känd optiker inom branschen med en gedigen optikerhistoria inom familjeföretaget Glasögonhuset. Hans far och farfar har hjälpt göteborgarna till god ögonhälsa i över 60år. Ni finner honom i butiken i Nordstan.

År 2021

Blickpunkten står starkt efter några tuffa år med pandemi. Vi blickar framåt och har tyvärr vart med om tuffa förluster inom familjen men ser ljust på framtiden. Detta år glädjes vi åt flera förstärkningar inom team Blickpunkten. Vi välkomnar våra nya kollegor!

År 2022

Detta året händer mycket i vår omvärld. Kriget i Ukraina och en hög inflation syns ständigt på nyheterna men Blickpunkten står starkt. Ny utrustning köps in och butiken i Angered genomgår en större renovering. Vi får även fått fin förstärkning med nya kollegor. Detta året har vi även fått Optiker Peter tillbaka några dagar i veckan efter att ha gått på pension. Vi välkomnar även Lars och Kristin som Optiker.

År 2023

Ny hemsida lanseras och det är vi super nöjda med! Det köps även in ny provutrustning till butiken i femman. Vi måste ju testa det senaste på marknaden! Synundersökningar utförs förfullt och vi ser ändå ljust på framtiden trotts det spända ekonomiska läget.

Timeline Image