Keratokonus
Keratokonus innebär att ögats främre yta (hornhinnan) är ojämn och tunn. vilket orsakar en kraftig astigmatism (brytningsfel). En ojämn hornhinna försämrar därför synskärpan.
Keratokonus beror på en försvagning av kollagenfibrerna i hornhinnan. De första symtomen är att man ser skuggor, dubbelt eller suddigt. Denna suddighet upplever man både på avstånd och på nära håll, ofta i samband med ökad ljuskänslighet. Skuggbilderna kan ibland vara svåra att korrigera med ett par glasögon, många gånger ger kontaktlinser ett bättre resultat. Det finns olika alternativ av kontaktlinser: mjuklinser men även stabila linser eller scleralalinser kan passa en keratokonuspatient bättre.
Sjukdomen debuterar oftast i tonåren men kan även komma senare i livet. Den stannar i regel av i 40-årsåldern. Sjukdomsförloppet kan variera allt från långsamt till snabbt. Man vet att keratokonus är till en viss grad ärftligt men även andra sjukdomar kan påverka hornhinnan. I första hand behandlar man keratokonus med kontaktlinser men i vissa fall kan en typ av behandling utföras, crosslinking heter det och gör så att hornhinnan blir ”gammal” och slutar växa. Om hornhinnan till slut blir allt för tunn så att kontaktlinser inte är ett alternativ kan man göra en hornhinnetransplantation.
Vill du ha hjälp med Keratokonus boka en tid till Optiker Adam på Blickpunkten i Femman.