Katarakt – Grå Starr

Katarakt

Grå starr är väldigt vanligt. Det är den vanligaste orsaken till synnedsättning i världen. Det är faktiskt så att de allra flesta människor över 65 har grå starr till viss utsträckning. Om du har fått grå starr som diagnos, oroa dig inte.

Vad är grå starr?

Grå starr betyder att delar av ögats lins har blivit grumlig och upplevs ungefär som att se genom en smutsig fönsterruta.

Vad orsakar grå starr?

Grå starr är vanligast hos äldre människor, men kan inträffa i alla åldrar. Vissa barn föds med grå starr. En mängd olika faktorer leder till grå starr, rökning, Uv-ljus och ökad ålder.

Vad är de vanliga symptomen för grå starr?

För de allra flesta är det vanligaste symptomet nedsatt syn. Många människor tror att de behöver en synundersökning eller starkare glasögon.

Ibland kan patienten klaga över en ‘skugga’ bakom saker de tittar på.

Vissa typer av grå starr kan orsaka en känsla av att bli bländad när man tittar på starkt ljus.

Eftersom grå starr oftast utvecklas långsamt och över många år, märker de flesta inte den gradvisa försämringen av deras syn tills den upptäcks av en optiker.

Hur behandlas grå starr?

Den mest effektiva behandlingen för grå starr är en operation där den ‘grumliga’ linsen byts ut mot en ny lins. Vi kallar denna lins IOL som står för Intraokulär lins “konstgjord lins”.

Riskera inte din syn – gå på regelbundna synundersökningar