Skärmar & dina ögon

Skärmar

Någon gång under dagen använder nästan alla någon form av display: en läsplatta, laptop, mobiltelefon eller dator.

Elektroniska skärmar kan åsamka stress och ögonproblem som suddig syn och ont i ögonen, torra ögon, huvudvärk eller koncentrationssvårigheter. Om du har något av dessa symptom kan din optiker hjälpa dig.

Under din ögonundersökning kommer din optiker att ställa frågor om vilken typ av display du använder på jobbet eller hemma för att fastställa om du kan behove ändra dina vanor.

Tips på hur dina ögon mår bättre vid skärmarbete

  • Det är viktigt att ta regelbundna pauser ungefär var tjugonde minut för att titta på minst 20 meter i minst 20 sekunder. Vi kallar denna regel 20-20-20 regeln.
  • Justera din datorskärm. Kontrast kan justeras på nästan alla skärmar och du kan förstora typskriften för att minimera stress för dina ögon.
  • Ljus runtom din dator. Det är viktigt att se till så att det inte finns några starka ljus runt din dator som kan ha en bländande effekt. Testa att hålla handen över ögonen som en keps, blir det bättre? Då har du troligen en ljuskälla som bländar dig. Vi kallar detta test för keps testet.
  • Blinka ofta för att undvika uttorkade ögon. Detta är svårt då skärmar gentemot en bok är mer synkrävande och händelserika. Vilket gör att man blinkar nästan hälften så mkt.
  • Det första men ska göra för att minska torra ögon är att ha rätt glasögon. Räcker inte det? Då kan man försöka med ögondroppar. Du hittar dessa i vår webshop.