Gör en omfattande synundersökning

Du kanske tycker att du ser bra och att dina ögon är friska, men det enda sättet att verkligen veta är att genomföra en synundersökning. När det gäller vanliga synfel, är det många som inte är medvetna om att man skulle kunna se bättre med glasögon eller kontaktlinser. Det är också så att vanliga ögonsjukdomar som glaukom, diabetesretinopati och åldersrelaterad makuladegeneration ofta inte har några tydliga varningssignaler.

Familjens ögonhälsohistoria

Tala med dina familjemedlemmar om deras ögonhälsa. Det är viktigt att veta om någon av dina släktingar har en ögonsjukdom eftersom många är ärftliga. God kännedom om din familjs hälsa kan hjälpa att se om du riskerar att drabbas.

Ät rätt för att skydda din syn

Du har säkert hört att morötter är bra för dina ögon. Men en diet rik på frukt och grönsaker, särskilt mörka bladgrönsaker som spenat och grönkål är också viktigt för att hålla dina ögon friska. Forskning har visat att dina ögon mår bra av omega-3 fettsyror, som finns i t ex lax, tonfisk och chiafrön.

Sluta röka

Rökning är lika dåligt för dina ögon som det är för resten av din kropp. Forskning har funnit en länk mellan rökning och ökad risk för åldersrelaterad makuladegeneration, grå starr och skador på den optiska nerven.

Använd solglasögon

Solglasögon är en snygg modeaccessoar, men deras viktigaste uppgift är att skydda dina ögon från solens ultravioletta strålar. När du köper solglasögon, välj glas som blockerar 100% av både UVA- och UVB-strålning. Detta kan förhindra utveckling av gråstarr och förändringar på “gula fläcken”.