Vår historia

Göteborgs äldsta fristående optiker

Blickpunktens historia började när Åke Bondeby jobbade inom optik på 50-talet. Det väckte hans intresse för optiken och han startade eget 1965. Den första butiken låg på Korsgatan i centrala Göteborg.

År 1965

Åke öppnar sin första butik och genomför sin första försäljning.

År 1967

Affären på Korsgatan rullade på och Åke var nyfiken på nya lokaler. Då fick han en ide. När EPA-varuhusen började öppna runt om i landet var han först som “varuhusoptiker”. Detta skapade huvudbry i branschen eftersom EPA stod för låga priser (Enhetspris AB). Andra butiken fick namnet Bågelin och låg på Hisingen.

År 1971

En tredje butik öppnade. Denna låg i OBS-varuhuset i Bäckebol. Butiken hette Synfält Optik. Men nu känner ni till den som Blickpunkten Optik i Bäckebol.

År 1972

1972 ett år då Göteborg blev störst i Sverige inom varuhus. Nordstan och Varuhuset Femman byggdes. Den fjärde butiken öppnade i Femmanhuset och fick namnet Blickpunkten.

År 1978

I slutet av 70-talet öppnade en ny butik. I ett område som behövde en optiker med flexibilitet och gemenskap. Denna butik hette Angereds Glasögon och var belägen på Angereds Torg.

År 1979

Åke bestämde sig för att ha ett gemensamt namn för butikerna. Det nya namnet var inte helt nytt Blickpunkten AB som butiken i Nordstan, Femman heter fick bli det gemensamma namnet för företaget!

År 1981

Under de sena 70-talet fick Håkan Bondeby en ide. Han skulle bli Optiker. Håkan var då en mycket duktig squash spelare och tävlade i flera VM för Sverige. Men år 1981 i Stockholm gick han ut med sin legitimation inom optik.

Åren 1980-framåt

Åren går och Håkan och hans systrar Anna och Eva samt svåger Anders driver företaget vidare. De har jobbat inom familjeföretaget i mer än 40år.

År 2015

Genomgår butikerna en större förändring. Ny inredning och nya satsningar sker. Blickpunkten ska bli Göteborgarnas familjäraste optiker. Detta året är även Håkans son Adam tillbaka efter 3år i Stockholm. Nu är Blickpunkten inne i tredjegeneration och butikerna drivs vidare inom familjen.