Ytbehandlingar

Behandlingen på dina glasögon är den stora skillnaden

Det viktigaste valet för dina nya glasögon! För att optimera glaset så mycket det bara går använder vi oss av ytbehandlingar. Nedan beskriver vi lite kort funktionerna av dessa olika ytbehandlingar.

Repskydd

Att plastglas är mindre reptålig än mineralglas har vi redan berättat. Men det finns metoder för att minska reprisken även på dessa. Det vanligaste är någon form av repskydd som läggs på i form av ett tunt lager på glaset.

Smuts/dammavvisande

Kladdiga och smutsiga glas gör ingen nytta och är väldigt irriterande. För att minimera nedsmutsningen av glasen kan man därför behandla ytan så att fett, damm och annan smuts inte fäster lika bra på glaset.

Antireflexbehandling

Ytterligare en förbättring av glasen är en antireflexbehandling. Detta motverkar reflexer och skuggor i glasen, vilket annars tröttar ut ögonen. Du får också in mer ljus genom glasen så att du helt enkelt ser bättre, samtidigt som dina ögon syns tydligare utifrån.

Crizal Sapphire+

Detta är marknadens bästa behandling. Vi lägger den som standard på alla våra Essilorglas.

Denna ytbehandling är den mest kompletta i Crizal-programmet eftersom den skyddar mot de fem vanligaste hindren mot klart seende: reflexer, smuts, repor, damm och vatten. Visste du att ofärgat glas kan skydda mot skadlig UV-strålning? Många plastmaterial skyddar mot infallande UV-strålar framifrån. Essilors ytbehandling Crizal Sapphire+ ger även ett fullt skydd för UV-reflektion från glasets baksida. Deras UV-skydd är certifierat på samma sätt som de solkrämer vi alla använder i solen, med solskyddsfaktor SPF 25.

Transitionsglas eller fotokromatiska glas

Ögat är känsligt för ljusets alla UV-strålar, även det vanliga dagsljuset utan särskilt stark sol påverkar oss negativt. De flesta glasögon av högre kvalitet är därför utrustade med någon form av UV-skydd. Vistas man ofta och länge i miljöer med mycket starkt solljus bör man komplettera de vanliga glasen med slipade solglasögon som finns i många skiftande styrkor och färger.

En annan möjlighet är att använda så kallade fotokromatiska glas. Den fotokromatiska processen sätts igång när ett särskilt färgämne i glasen utsätts för UV-strålning. Hur mörkt glaset blir avgörs av mängden UV-strålning det utsätts för, när UV-strålningen sedan upphör avbryts processen och glaset blir återigen klart. Kvaliteten på ett fotokromatiskt glas avgörs bland annat av hur snabbt det mörknar eller klarnar när ljusförhållandet ändras. Nu har det senaste fotokromatiska glaset lanserats efter många år av forskning. Nu i Generation 8, och är nu snabbare än någonsin!

  • Du kan få dina styrkor i ett par slipade solglasögon fr. 995kr paret.
  • Du kan även välja att få olika färgtoningar eller gradalfärgade glas (mörkare till ljusare).
  • Du kan som vi nämnt ovan få Essilors transitionsglas, de är marknadsledande inom denna teknik.