Ytbehandlingar

Repskydd

Övre bild, obehandlat
Nedre bild, behandlat

Att plastglas är mindre reptåliga än mineralglas har vi redan berättat. Men det finns metoder att minska reprisken även på plastglas. Det vanligaste är någon form av repskydd som läggs på i form av ett tunt lager på glaset.

Smuts/dammavvisande

Kladdiga och smutsiga glas gör ingen nytta och är väldigt irriterande. För att minimera nedsmutsningen av glasen kan man därför behandla ytan så att fett, damm och annan smuts inte fäster lika bra på glaset.

Antireflexbehandling

Ytterligare en förbättring man kan göra av glasen är en antireflexbehandling. Med en sådan motverkas reflexer och skuggor i glasen, vilket annars tröttar ut ögonen. Du får också in mer ljus genom glasen så att du helt enkelt ser bättre, samtidigt som dina ögon syns tydligare utifrån.

Utöver de materialegenskaper dina glas har i sig kan du välja olika typer av tillägg. På så vis kan du optimera dina glas, utifrån just dina behov.

Nedan följer information om Blickpunktens bästa ytbehandling

Crizal Sapphire+

Ytbehandlingen som är den mest kompletta behandlingen i Crizal programmet. skyddar mot de fem vanligaste hindren mot klart seende: reflexer, smuts, repor, damm och vatten. Visste du att ofärgat glas kan skydda mot skadligt UV-strålning? Många plast material skyddar mot infallande UV-strålar framifrån. Essilors ytbehandling Crizal Sapphire+ ger även ett fullt skydd för UV-reflektion från glasets baksida. Essilors UV-skydd är certifierat på samma sätt som de solkrämer vi alla använder i solen, med solskyddsfaktor SPF 25.

UV-skydd & Fotokromatiska glas

Ögat är känsligt för ljusets UV-strålar. Även det vanliga dagsljuset, utan särskilt stark sol, påverkar oss negativt. De flesta glasögon av högre kvalitet är därför utrustade med någon form av UV-skydd. Vistas man ofta och länge i miljöer med mycket starkt solljus bör man komplettera de vanliga glasen med slipade solglasögon som finns i många skiftande styrkor och färger.

En annan möjlighet är att använda så kallade fotokromatiska glas. Den fotokromatiska processen sätts igång när ett särskilt färgämne i glasen utsätts för UV-strålning. Hur mörkt glaset blir avgörs av mängden UV-strålning det utsätts för.

När UV-strålningen upphör avbryts processen och glaset blir återigen klart. Kvaliteten på ett fotokromatiskt glas avgörs bland annat av hur snabbt det mörknar eller klarnar när ljusförhållandet ändras.

Vistas du i starkt solljus behöver du solglasögon som extra skydd för dina ögon. Vill du ha solglasögon med dina styrkor har vi ett antal lösningar.

  • Du kan få dina glasögon styrkor i ett par slipade solglasögon. fr. 995kr
  • Du kan även välja att få olika färgtoning i glaset (gradal).
  • Du kan få färgskiftande plastglas (fotokromatiska) som ändrar sin mörkhetsgrad i förhållande till ljuset. De blir snabbt mörka i solljus och återfår sin klarhet inomhus. Essilor Transitions heter vår serie färgskiftande plastglas som ger dig 100 % skydd mot UV-strålar.

Fråga våra Leg. optiker om UV-skydd och solglasögon så får du veta mer.

Fotokromatiska glas; förändras beroende på mängden UV-ljus.  ”Allt i ett”