Barnglasögon

Glasögon för barn

Glasögon är viktigt för barn som ser dåligt. Detta för att ett barns ögon utvecklas som mest mellan 6-16år. Får man inte glasögon är risken större för att hjärnan “väljer” det bästa ögat och då utvecklas inte det andra ögat som det ska. Detta sker ofrivilligt, inget barnet väljer att göra. Så slutligen kolla ditt barns ögon.

Vem undersöker mitt barns ögon?

Barns ögon växer ständigt, som mest mellan 6-16 års ålder. Första syntestet för barn sker vid 4 årsåldern, detta hos barnavårdscentralen. När barnet börjar skolan tar skolhälsovården över en standardundersökning. Men vi på Blickpunkten Optik rekommenderar alla barn över 8 år att göra en riktig synundersökning hos en Optiker.

Vi förmedlar glasögonbidrag till barn och ungdomar tills den dag dem fyller 20 år. Detta bidrag ligger på 800kr eller 1600kr. Vilken summa du är berättigad till avgör ditt recept.

Kan mitt barn få glasögon hos optikern?

Ja, glasögonen beställs hos oss men barn under 8 år ska först undersökas av en ögonläkare innan glasögon kan ges till barnet. Det betyder att det är ögonläkaren som skriver ut glasögon receptet för barn under 8 år. Barn över 8 år gör vi synundersökningar på. Bidrag (800kr eller 1600kr) ges till dig under 20 år.

Fråga optikern!
Optikern vet en massa om syn, ögon och glasögon. Fråga därför optikern och du tvivlar på vilket synfel det egentligen är och vilka åtgärder man ska ta.

Varför måste man gå till en ögonläkare eller ortoptist?

Utöver att ögonläkaren kontrollerar ögonens utveckling finns det en annan speciell orsak. Barns ögon är mycket anpassningsbara och vid speciella tillfällen är de i stånd att kompensera för synfel. Ögonläkare, optiker och ortoptister kan därför droppa medicin i ögonen som upphäver ögats förmåga att fokusera och kan därmed avslöja eventuella synfel.

Det är klokt att kontakta en ögonläkare eller optiker om barnet har någon av dessa symptom:

  • Ena ögat skelar då och då eller när ditt barn är trött.
  • Ögat ser rött och ansträngt ut
  • Barnet stänger eller täcker det ena ögat ofta
  • Om barnet ofta lägger huvudet på sned eller vrider det när de ska se något
  • Ifall barnet ofta ofrivilligt stöter i saker och möbler
  • Om barnet sitter påfallande nära tv:n eller håller boken nära ansiktet en längre tid
  • Ifall barnet blinkar ofta eller kniper ihop ögonen
  • Om barnet ofta kommenterar huvudvärk eller ont i ögonen