Bromsa närsyntheten hos barn

På Blickpunkten Optik i Göteborg jobbar vi med glas och linser som kan bromsa närsyntheten hos barn och ungdomar.

Bromsa närsynthet hos barn i göteborg

Vad är närsynthet?

Det är ett tillstånd då ögat blir för ”långt” och det orsakar suddig syn på långt håll. Ju tidigare ögat växer ju mer närsynta blir vi.

Vi ser idag att närsyntheten ökar i världen. Man spår att år 2050 kommer hälften (50%) av alla barn och ungdomar vara närsynta.

Varför blir man närsynt?

Det är många faktorer som orsakar närsynthet. De forskarna är överens om är, mängden utomhusvistelse (minst 2h/dag), hereditet (gener), miljö, kost och mängden närarbete.

Varför vill man inte vara närsynt?

Det är inte farligt att vara lite närsynt men det vi vet är att vid högre närsynthet som >-5 kan leda till ökad risk för ögonsjukdomar som glaukom och näthinneavlossning. Vilket i sin tur drabbar individen och samhället.

Så hur bromsar vi närsynthet?

”Det var inte bättre förr” skämt och sido. Vi kan idag med forskning och bra hjälpmedel ta kontrollen över hur ögat växer. Med hjälp av glasögon (Stellest) och linser (MiSight).

Stellest är ett glas från Essilor som skapar en petrifierad bild på näthinnan vilket leder till att ögat inte får samma signaler som i ett vanligt slipat glas. Denna teknik gör att barnets öga inte har samma tendens att växa. Viktigt att notera är att man måste bära glasögonen så mkt man kan för att få så bra resultat som möjligt.

Det leder oss till Linserna, MiSight. Visst kan det vara lite läskigt att barn ska ha linser i tidig ålder. Men vi kan idag säga att linser har aldrig varit bättre och mer hälsosamt. MiSight linserna är i bästa kvalité och använd som endagslinser. Det fina med linser är att dem sitter på hela dagen och inte tas av och på vid tex aktiviteter. Detta kan leda till ett bättre resultat!

Vem kan använda dessa hjälpmedel?

Vi skulle säga alla barn som har behov av glasögon och linser. Ju tidigare ju bättre!

Vi får ofta frågan av barnets föräldrar om de kan få hjälp av detta? Tyvärr funkar det inte på vuxna då våra ögon redan har vuxit färdigt. Men vi kan ju alltid hjälpa våra barn!

Slutligen så får ni gärna höra av er vid frågor och funderingar. Boka en synundersökning så berättar vi mer och ger våra bästa tips för att hjälpa era barn till en god ögonhälsa hela livet!